Műköröm, Műkörmős, Műkörömépítés

Műköröm Építés

A szép és ápolt köröm mindeki számára fontos dolgozzon az élet bármely területén. Hiába veszel fel egy szép ruhát, készítesz igényes sminket, szép frizurát, ha a körmöd ápolatlan képet mutat.

Az összképhez, megjelenéshez mindenképp szükséges az igényesen elkészített köröm is, ez is ugyan úgy öltöztet, mint a ruha.  

Készítek alkalomhoz, ruhával harmonizáló műkörmöt, illetve egyedi elképzeléseidet is megvalósítom.

Crystal Nails termékekkel dolgozom.Különböző formájú és méretű körmöket készítek.

S-es mérettől L-es méretű körömig.

Készítek egy vagy több színű, mintás , köves , franciás körmöket.
Műkörmös munkáim képekben
Műköröm, műköröm építés

A műköröm egy manapság rendkívül népszerű, esztétikus “divatcikk”. A körömdíszítés divatja az ókorig vezethető vissza, források igazolják a kínai, az egyiptomi, a görög és a római körömdíszítéseket. A szép, esztétikus és díszített köröm a jólét és az egészség szimbóluma. A XX. század elejétől folyamatosan jelentek meg az új anyagok a köröm erősítésére és díszítésére. A nagy áttörést a fogászatban használt polimer anyagok használata hozta meg. Fred Slack fogorvosnak tulajdonítják a felfedezést, miszerint 1954-ben a munka közben megsérült körmét a rendelőjében lévő anyagokkal javította meg. A sikeres művelet hatására elkezdett kísérletezni az anyagokkal és Tom testvérével céget is alapítottak Patti Nails néven. Az anyaggal mások is folytattak kísérleteket, így született meg az 1970-es években a két komponensű akril, amely folyadékból (liquid) és porból (powder) áll. A polimerizációs folyamat a két anyag összevegyítésével indul be és nagyon rövid idő alatt képez sima, nagyon szép fényű kemény, de mégis rugalmas felületet. Magyarországon nem az akril szót használják erre a technikára, hanem a porcelánt. A másik nagy népszerűségnek örvendő műkörömépítőanyag a zselé, amelyben fény hatására indul el a polimerizáció.
A legújabb fejlesztés a polygél vagy acrygél, amely a porcelánhoz hasonló módon formázható, viszont fény hatására szilárdul meg, ezzel ötvözve a két fő alapanyag technikailag előnyös tulajdonságait.
A műköröm nem károsítja a természetes körmöt, sőt körömvédő hatással is rendelkezhet.

Műköröm típusai

Alapvetően kétféle technikával készülhetnek műkörmök, tipes és épített technikával. Tipes technika esetén kész, gyárilag megformázott műköröm tippeket ragasztanak a megfelelően előkészített természetes körömre. Mivel ezek a tipek formázottak, egy elképzelt ideális ívvel készülnek, nem mindenkinek készíthető velük szép köröm. (Az emberi körmök formája nagyon változatos, mindenkinek egyedi). Az utóbbi években használatuk vissza is szorult és nagyobb népszerűségnek örvend az épített technika. Ennél egy sablon kerül felhelyezésre a természetes körömre, ez szolgál alapul az építendő körömnek. Erre viszik fel a zselé vagy akril alapú műköröm építőanyagot, majd formázzák. Az anyag természetes levegőre vagy UV/LED fényre köt meg és veszi fel végleges alakját. A száradást követően a sablont eltávolítják és a körmöt további fényesítőanyaggal, díszítéssel gazdagítják.

Műköröm története

Széles körben az 1980-as évektől terjedt el. A klasszikus kézápolás (manikűr) és lábápolás (pedikűr) mellett egyre komolyabb tudást fog át a műkörömépítő tevékenység. Magyarországon OKJ képzés keretében sajátítható el a szakma. Pontos elnevezése: Kézápoló és műkörömépítő (OKJ 3281501).